U toku meseca septembra ove godine u celom svetu se obeležava Patient Safety Day koji je proglašen od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Više informacija o Patient Safety Day kampanji pod okriljem SZO možete pogledati i na linku:
https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2020

U cilju podrške pacijentima da se bolje izbore sa nekom od najčešćih neželjenih reakcija koje se javljaju tokom primene onkološke terapije, kompanija Bayer je pripremila 6 kratkih video materijala.

Video materijali nemaju promotivan karakter, odnosno ne navodi se ime nijednog leka, već se samo fokusiraju na neželjene reakcije koje se mogu javiti tokom primene onkološke terapije.

U pitanju su video materijali koji se odnose na sledeće neželjene reakcije (video materijal možete pogledati klikom na neželjenu reakciju):

  1. Uticaj na apetit

  2. Umor, iscrpljenost

  3. Iritacija kože

  4. Infekcija

  5. Dijareja i mučnina

  6. Upala sluzokože usta (oralni mukozitis)

Takođe, u prvoj nedelji Novembra, u čitavom svetu, obeležava se NEDELJA FARMAKOVIGILANCE (Pharmacovigilance week). Praćenje neželjenih dejstava lekova tokom kliničkih ispitivanja, kao u redovnoj kliničkoj praksi, od izuzetne je važnosti za pacijente.
UMOS se pridružuje našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva u akciji „Svaka prijava je važna“. Za više informacija kliknite na sledeći link: https://www.alims.gov.rs/latin/farmakovigilanca/medsafetyweek/